شهر های هوشمند و نقش آن در لجستیک پایدار

شهر های هوشمند

شهر های هوشمند از مباحث مهم و در حال رشد است که بخشی از اقتصاد جهانی را با سرعت رشد بالا، در بر دارد. هیچ تعریف استانداردی از شهر های هوشمند وجود ندارد اما به‌طور کلی شهر هوشمند به شهری گفته می‌شود که از فناوری اطلاعات و ارتباطات برای بهینه‌سازی عملیات و بهبود کیفیت زندگی شهروندان خود استفاده می‌کند. این فناوری‌ها شامل حسگرها، تجزیه و تحلیل داده‌ها و اینترنت اشیا هستند. با ما همراه باشید تا تاثیر شهرهای هوشمند را بر لجستیک پایدار و زنجیره تامین بررسی ‌کنیم.

ویژگی‌های شهر های هوشمند

شهرهای هوشمند فناوری دیجیتال و تجزیه و تحلیل داده‌ها را برای بهبود کیفیت و پایداری زندگی مردم یکپارچه می‌کنند. در این شهرها فناوری‌های جدید مانند گوشی‌های هوشمند، دستگاه‌های IoT، سیستم‌های حسگر به‌طور مستقیم در زندگی ساکنان تاثیرگذار می‌شوند.

اطلاعات فوری در مورد حمل و نقل، ترافیک، اخبار جامعه، بسته پستی، خدمات بهداشتی و هشدارهای ایمنی برای تسهیل تصمیم‌گیری بهتر توسط برنامه‌ریز شهری مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در بین تمام اجزای کلیدی یک شهر هوشمند موفق، حمل و نقل و عرضه کالا، مدیریت زمان بسته پستی، خدمات حمل ‌و نقل عمومی و جریان ترافیک نقش کلیدی در طراحی چیدمان شهر، برنامه‌های کاربردی تجاری و زیرساخت‌ها دارند.

شهر های هوشمند به کسب‌وکارها کمک می‌کنند تا کیفیت خدمات خود را بهبود بخشند. همچنین با فراهم کردن دسترسی به منابع مختلف، به آن‌ها کمک می‌کنند تا اطمینان حاصل کنند که مشتریانشان از خدمات دریافتی راضی هستند.

نقش شهر های هوشمند در زنجیره تامین

گسترش سریع شهر های هوشمند به دلیل چندین عامل از جمله رشد جمعیت شهرنشینی، پیر شدن جمعیت، تغییرات آب و هوا و کمبود منابع است. شهرهای هوشمند می‌توانند با استفاده بهینه از منابع و بهبود کیفیت زندگی شهروندان به مقابله با این چالش‌ها کمک کنند..

شهر های هوشمند به عنوان یکی از اجزای زنجیره تأمین جهانی نیز اهمیت زیادی پیدا کرده‌اند. این شهرها می‌توانند با کاهش ترافیک، بهینه‌سازی استفاده از انرژی و ارائه دسترسی بهتر به آموزش و اشتغال به شرکت‌ها در بهبود لجستیک و عملیات خود کمک کنند. علاوه بر این، فناوری‌های شهر هوشمند می‌توانند ارتباط بین تامین‌کنندگان و مشتریان را تسهیل کرده و به کاهش هزینه‌های موجودی و بهبود کیفیت محصول کمک کنند.

شهر هوشمند روشی جدید برای مدیریت شهرها است. در گذشته، شهرها به صورتی مدیریت می‌شدند که تصمیمات توسط مقامات دولتی گرفته شده و سپس توسط کارکنان شهر اجرا می‌شدند. اما شهر هوشمند این الگو را با فراهم کردن رویکردی مشارکتی تغییر داده است. شهروندان و شرکت‌ها می‌توانند از طریق فناوری به صورت مستقیم با مقامات شهری تعامل داشته باشند که این امر به مدیریت چابک منابع کمک می‌کند.

رویکرد مشارکتی در حوزه حکومت اثراتی برای زنجیره تأمین نیز دارد. شرکت‌ها می‌توانند به صورت مستقیم با مقامات شهری همکاری کرده و کارایی عملیات خود را بهبود بخشند. این نوع همکاری می‌تواند به کاهش ترافیک، مصرف انرژی و سایر مشکلاتی که بر عملیات کسب و کار تأثیر می‌گذارد کمک کند. این امر به شرکت‌ها فرصت‌های جدیدی برای شرکت در بازار شهر هوشمند می‌دهد .شرکت‌ها باید با  آخرین ترندها و تحولات در این حوزه شهر هوشمند تحقیق کرده و با آخرین کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در محیط‌های شهری آشنا باشند.

شهر های هوشمند چه نقشی در لجستیک پایدار دارند؟

فناوری‌های شهر هوشمند ارتباط بین تامین‌کنندگان و مشتریان را تسهیل می‌کند که باعث کاهش هزینه‌ها و بهبود کیفیت خدمات می‌شود.

رشد بازار شهر های هوشمند نیز فرصت‌هایی را برای مشاغل با هر اندازه و وسعت ایجاد کرده است. شرکت‌هایی که می‌خواهند در شهر های هوشمند تجارت کنند، باید در مورد آخرین ترندها و پیشرفت‌ها در این زمینه تحقیق کنند و از آخرین کاربردهای ICT در محیط‌های شهری آگاه باشند.

چالش‌های لجستیک پایدار شهری

در این بخش به چالش‌های جدید مرتبط با لجستیک شهری پایدار می‌پردازیم.

1. کلان‌شهرها و برنامه‌ریزی شهری

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، پیش‌بینی می‌شود که تعداد کلان‌شهرها از ۳۳ مورد در سال ۲۰۱۸ به ۴۳ عدد در سال ۲۰۳۰ افزایش پیدا خواهد کرد و انتظار می‌رود که ۶۰درصد از مردم در شهرهایی با حداقل نیم میلیون نفر جمعیت زندگی کنند. بدون تردید، تقاضای حمل و نقل در این شهرها بیشتر خواهد بود که مدیریت فعالیت‌های لجستیک را دشوارتر می‌کند.

2. خدمات تحویل برحسب تقاضا

با توجه به موج پلتفرم‌های دیجیتال، خدمات تحویل برحسب تقاضا در سراسر جهان به‌سرعت در حال رشد است. بااین‌حال، نحوه مدیریت زمان بسته، به‌ویژه تاثیر آن بر حوادث ترافیکی، ایمنی و ازدحام، همچنان یک چالش حیاتی است. مشکل اصلی این است که از یک سو، پیش‌بینی دقیق زمان رسیدن سفارش‌ دشوار است. از سوی دیگر، جمع کردن سفارش‌ها برای صرفه‌جویی در زمان و انرژی به‌دلیل انتظار مشتریان برای رسیدن سفارش‌ها در زمان بسیار کوتاه، غیرممکن است. در نتیجه، یک سفر تحویل می‌تواند یک یا چند سفارش (مشتری) داشته باشد و بنابراین ناکارآمد می‌شود.

2. جنگ سرعت و انعطاف‌پذیری در محیط شهری

نقش لجستیک شهری با رشد سریع اخیر فروش افزایش یافته است. خرده‌فروشان و ارائه‌دهندگان خدمات لجستیک برای حفظ جایگاه خود به‌شدت تلاش می‌کنند و خدمات خاصی ارائه می‌کنند، مثلا تحویل بسته پستی همان روز یا روز بعد. این مساله چالش‌های جدید لجستیکی ایجاد کرده است، مانند مدیریت زمان بسته، اداره کردن تعداد سفارش بیشتر و زمان تحویل کوتاه‌تر.

3. مقررات سختگیرانه و اهداف جدید

باتوجه به چالش‌هایی که به آن‌ها اشاره کردیم، مقررات حمل و نقل بار در شهرها سخت‌تر می‌شود. این مقررات به‌ منظور حفاظت از محیط زیست و کاهش آلایندگی‌های شهری هستند. در حال حاضر، شیوه‌های مرسوم در لجستیک شهری هنوز برای دستیابی به سود اقتصادی و همزمان رعایت قوانین زیست محیطی و شهری با مشکل روبه‌رو هستند.

4. نگرش مصرف‌کننده نسبت به پایداری

تغییر سبک زندگی به سمت عادت‌ها و رفتارهای پایدارتر در بسیاری از کشورهای جهان قابل مشاهده است که ناشی از درک تاثیر رفتار فعلی بر محیط زیست و به‌طور کلی آینده سیاره ما است. در نتیجه، نگرش جدیدی در  مصرف‌کنندگان ظهور کرده و آن اهمیت فراوان به تولید، توزیع و بازیافت است. این مصرف‌کنندگان برای نیازهای لجستیک حمل‌ونقل شهری خود روش‌های پایداری را مانند تحویل با دوچرخه، ترجیح می‌دهند.

مزایای شهر های هوشمند برای مدیریت زنجیره تامین چیست؟

شهر هوشمند مزیت‌های مختلفی در حوزه مدیریت زنجیره تامین دارد:

  • کاهش ازدحام ترافیک
  • بهبود بهره‌وری انرژی
  • دسترسی بهتر به آموزش و اشتغال
  • بهبود ارتباط بین تامین‌کنندگان و مشتریان
  • مشارکت عمومی بیشتر
  • بهبود کیفیت زندگی

سخن پایانی

شهر های هوشمند چند مزیت مختلف برای مدیریت زنجیره تامین ارائه می‌دهند، از جمله مدیریت زمان بسته پستی، بهبود خدمات مشتری، کاهش هزینه‌ها و افزایش کارایی. پیاده‌سازی یک شهر هوشمند چالش‌های متعددی دارد که باید بر آن‌ها غلبه کرد. این چالش‌ها شامل تامین منابع مالی، ادغام فناوری‌های جدید و موجود، پردازش و تجزیه و تحلیل صحیح داده‌ها و پاسخگویی به نیازهای شهروندان است. بااین‌حال، شهرهای هوشمند در دنیای امروز ضروری هستند و اگر به‌درستی برنامه‌ریزی و ساخته شوند، مزایای زیادی برای مدیریت زنجیره تامین و سایر صنایع سودمند خواهند داشت.

فناوری‌ها و تکنولوژی‌های فراوانی روز به روز در حال ظهور در شهرها هستند تا هر چه سریع‌تر به نیازهای شهرهای پر جمعیت پاسخ‌گو باشند.

لاکرهای هوشمند نیز جزو آن دسته‌ از فناوری‌هاست که به ساخت شهر هوشمند کمک کرده و باعث می‌شود بدون نیاز به اپراتور خدماتی مبتنی بر سیتستم‌های هوشمند به مشتریان ارائه شود. این لاکرهای هوشمند نه تنها تسهیل‌گر در صنعت پست و لجستیک و تجارت الکترونیک هستند، بلکه در کاهش آلایندگی‌های زیست محیطی نیز موثر هستند. برای شناخت بیشتر  از اینکه چگونه لاکرهای هوشمند به حفظ محیط زیست کمک می‌کنند، به این لینک مراجعه کنید.

امتیاز دهید
تاریخ: 2024-01-13