اینترنت اشیاء (IoT) از جدیدترین فناوریهای روز است که کاربردهای آن در بخشهای مختلف زندگی در حال افزایش هستند. در حوالی دهه 1990 هم پیشنهاد استفاده از این شبکه مطرح شده بود، اما به دلیل نبود فناوریهای لازم، دسترسی به آن تنها در حد ایده باقی ماند. در حال حاضر، اینترنت اشیاء (IoT) در زمینههای مختلفی استفاده میشود که از جمله آنها میتوان به خودروسازی و کاربردهای صنعتی و شهری اشاره کرد. برای آشنایی با انواع مختلف اینترنت اشیاء (IoT) و مزایای آن، در این مطلب از جابار با ما همراه باشید.
طی چند سال گذشته، اینترنت اشیاء (IoT) به یکی از مهمترین فناوریهای قرن بیست و یکم تبدیل شده است. با کمک این تکنولوژی میتوانیم اشیاء پیرامون خود از جمله وسایل آشپزخانه، ماشینها، ترموستاتها و مانیتورهای کودک را به اینترنت متصل کرده و از آنها به شکل بهتری استفاده کنیم.
با استفاده از سرویسهای ابری، دادههای بزرگ، تجزیه و تحلیل و فناوریهای موبایل، اشیاء فیزیکی میتوانند دادهها را با کمترین مداخله انسانها بین خود به اشتراک بگذارند. در حال حاضر سیستمهای دیجیتال نیز میتوانند با کمک اینترنت اشیاء (IoT) هر تعامل بین اشیاء مختلف را ضبط، نظارت و تنظیم کنند.
حدود 30 سال از مطرح شدن اینترنت اشیاء میگذرد. اما به دلیل نبود فناوریهای لازم، دسترسی به آن امکانپذیر نبود؛ اما اکنون میتوان به راحتی این نوع اینترنت را پیادهسازی و از آن استفاده کرد. برای مثال امکان استفاده از سنسورهای مقرون به صرفه و البته قابل اتکا باعث شده است که در حال حاضر، سرویسهای بسیاری به استفاده از اینترنت اشیاء روی بیاورند. همچنین در گذشته سرویسهای Cloud یا همان ابری چندان مطرح نبودند که باعث شده بود دسترسی به اینترنت اشیاء (IoT) سخت باشد. اما در حال حاضر، وجود پروتکلهای مختلف شبکه برای اتصال دستگاهها و سنسورها از طریق Cloud توانسته است باعث گسترش اینترنت اشیاء در سرویسها و پلتفرمهای مختلف شود.
اینترنت اشیاء صنعتی (IoT) به کاربرد فناوری اینترنت اشیاء در تنظیمات و دستگاههای صنعتی، بهویژه با توجه به ابزار دقیق و کنترل حسگرها و دستگاههایی که از فناوریهای رایانش ابری استفاده میکنند، اشاره دارد. در گذشته صنایع از ارتباطات ماشین به ماشین (M2M) برای دستیابی به اتوماسیون و کنترل بیسیم استفاده میکردند. اما با ظهور سرویس Cloud و فناوریهای وابسته (مانند تجزیه و تحلیل و یادگیری ماشین)، صنایع میتوانند به یک لایه اتوماسیون جدید دسترسی داشته باشند و با کمک آن مدلهای تجاری جدیدی ایجاد کنند. به دلیل کاربرد گسترده و ایجاد دسترسیهای جدید در صنایع، گاهی اوقات به اینترنت اشیاء (IoT) موج چهارم انقلاب صنعتی یا Industry 4.0 هم گفته میشود.
در حال حاضر از اینترنت اشیاء صنعتی برای موارد مختلفی استفاده میشود:
با رواج بیشتر اینترنت اشیاء (IoT) در بازار و گسترش کاربردهای آن، شرکتها میتوانند برای آینده روشنتر، روی این نوع اینترنت محبوب و در حال گسترش سرمایهگذاری کنند که مزایای زیادی هم برایشان دارد.
برخی از مهمترین مزایای اینترنت اشیا (IoT) برای سرمایهگذاری و استفاده در لیست زیر جمعآوری شده است:
برنامههای مخصوص و کاربردی هوشمند اینترنت اشیاء (IoT)، برنامههایی با عنوان SaaS هستند که میتوانند دادههای اینترنت اشیاء (IoT) را از طریق یک داشبورد برای تجزیه و تحلیل به کاربران تجاری ارسال کنند. این موضوع باعث میشود که بتوان تسلط بیشتری روی اینترنت اشیاء (IoT) و نحوه کارکرد آن پیدا کرد.
برنامههای کاربردی مخصوص اینترنت اشیاء (IoT) از الگوریتمهای یادگیری ماشینی برای تجزیه و تحلیل حجم عظیمی از دادههای حسگر متصل در فضای ابری استفاده میکنند. در این نرمافزار، با استفاده از داشبوردها و هشدارهای مخصوص اینترنت اشیاء، شاخصهای عملکردی، آمار میانگین زمان خرابیها و سایر اطلاعات را مشاهده خواهید کرد. به طور کلی، الگوریتمهای مبتنی بر یادگیری ماشینی میتوانند انواع ناهنجاریهای تجهیزات را شناسایی کرده و هشدارهایی را برای کاربران جهت رفع آنها ارسال کنند و حتی سیستم رفع خودکار مشکل را راهاندازی کنند.
توانایی اینترنت اشیاء (IoT) برای جمعآوری اطلاعات از حسگرهای اشیاء مختلف و همچنین فعال کردن ارتباط میان دستگاهها باعث شده است تا این نوع اینترنت بتواند در زمینههای مختلفی استفاده شود. در حال حاضر، در فعالیتهای تجاری، ساختوساز، خودروها و همینطور زمینههای مختلف تکنولوژی مانند ابزارهای پوشیدنی از اینترنت اشیا (IoT) استفاده میشود.
صنعت خودروسازی نیز از مهمترین زمینههای کاربرد اینترنت اشیاء (IoT) است. با کمک این نوع اینترنت، خودرو میتواند خرابی قطعات خود را تشخیص داده یا توصیههایی را در حین رانندگی به راننده گوشزد کند. با کمک این سیستم، خودروهایی مثل تسلا ساخته شدهاند که تحولی در صنعت خودروسازی هستند و قابلیتهای اینترنت اشیاء (IoT) آنها بهتر میشود.
اینترنت اشیاء (IoT) در سالهای اخیر بسیار محبوب شده است. درحال حاضر، از اینترنت اشیاء (IoT) در زمینههای مختلف مانند صنایع خودروسازی استفاده میشود. بهعنوانمثال، در لاکر جابار که یک لاکر هوشمند است، از این سیستم خاص استفاده شده است. همچنین در خودروهای امروزی از جمله تسلا از اینترنت اشیا برای اتصال با تلفن صاحب خودرو و کنترل ماشین استفاده میکند. با کمک این نوع اینترنت میتوان فعالیتهای صنعتی را دگرگون کرد و بازدهی کارخانهها را افزایش داد. پیشبینی میشود که IoT در آینده کاربردهای بسیار بیشتری از امروز پیدا کرده و دنیای تکنولوژی را وارد مرحله جدیدی کند.